Zowel lactose intolerantie als koemelkeiwitallergie kunnen ertoe leiden dat je zuivelproducten vermijdt, maar ze zijn niet hetzelfde. Met dit artikel leggen we je het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkeiwitallergie uit. We leren je ook hoe je beide kan herkennen en hoe je een gebalanceerde voeding kan behouden.
Er is veel verwarring rond lactose intolerantie en koemelkeiwitallergie. De termen klinken misschien hetzelfde, maar ze beschrijven eigenlijk twee verschillende spijsverteringsproblemen. En de de ene is wat ernstiger dan de andere.
Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym lactase. Dit is nodig om lactose, de suiker die in melk en andere zuivelproducten wordt aangetroffen, af te breken. Een melkallergie is een echte voedselallergie die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het eiwit in melk.
Lactose-intolerantie en melkallergie zijn heel verschillende entiteiten. Melkallergie manifesteert zich meestal al heeft vroeg na de geboorte. Lactose-intolerantie komt vaker voor, duurt langer om ontwikkelen, en kan op elk moment van het leven plaatsvinden.”
Symptomen van lactose-intolerantie versus melkallergie
Lactose-intolerantie kan genetisch bepaald zijn, of het kan worden veroorzaakt door schade aan de dunne darm als gevolg van een virale of bacteriële infectie. Het komt ook vaker voor in bepaalde populaties. “Ongeveer 80 tot 90 procent van de Afro-Amerikanen heeft lactose-intolerantie net zoals veel Aziaten en indianen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat lactose-intolerantie toeneemt met de leeftijd en vrij vaak voorkomt bij ouderen.
U zult meestal symptomen van lactose-intolerantie voelen tussen 30 minuten en twee uur na inname van melk of zuivelproducten. Symptomen kunnen zijn:
- Buikpijn
- Gas en een opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Diarree
Melkallergie heeft meestal alleen betrekking op koemelk, hoewel je mogelijk ook allergisch bent voor andere soorten melk, waaronder soja. Dit noemen we dan een kruisallergie. Hoewel melkallergie het meest voorkomt bij zuigelingen en kinderen, kan het zich op elke leeftijd ontwikkelen. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen en treft meer dan 2 procent van de kinderen jonger dan 3 jaar. Veel kinderen ontgroeien melkallergieën wel op latere leeftijd nadat ze 5 jaar zijn geworden.
De voedselallergie reactie op melk kan binnen enkele minuten beginnen of kan enkele uren worden uitgesteld. Symptomen kunnen zijn:
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Diarree
- Huiduitslag
- Zwelling van de lippen of keel
- Problemen met ademhalen
Diagnose van lactose-intolerantie en melkallergie
Lactose-intolerantie kan doorgaans worden onderscheiden van melkallergie door minder ernstige symptomen en iemands geschiedenis van problemen met zuivelproducten, maar soms kunnen artsen de twee niet meteen onderscheiden. Je arts kan je vragen om een voedingsdagboek bij te houden, een tijdje zuivel te vermijden en het dan opnieuw in te voeren. Bij twijfel zijn er laboratoriumtests die kunnen helpen bij het stellen van de diagnose.
Testen omvatten:
- Waterstof ademtest: Onverteerde lactose produceert hoge niveaus van waterstofgas in uw adem. Artsen kunnen lactose-intolerantie diagnosticeren door deze waterstof te meten nadat je een drank met hoge lactose concentratie hebt gedronken.
- Zuurtest van de ontlasting: Onverteerde lactose verhoogt ook de hoeveelheid zuur in de ontlasting. Artsen kunnen deze test gebruiken om lactose-intolerantie bij jonge kinderen te diagnosticeren.
- Voedselallergie testen: Als je arts een melkallergie vermoedt, kan je naar een allergoloog worden gestuurd voor huidtesten of een bloedmonster laten afnemen voor laboratoriumallergietests.
Kun je zuivel eten met lactose-intolerantie of melkallergie?
Voor beide aandoeningen moet je de meeste zuivelproducten vermijden of beperken. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende calcium binnenkrijgt.
Als u lactose-intolerantie heeft, kan je mogelijk kleine hoeveelheden zuivel verdragen. Je kan harde kazen en yoghurtproducten proberen, die meestal minder lactose bevatten dan melk. Er is ook een verscheidenheid aan zuivelvrije voedingsmiddelen met veel calcium, waaronder spinazie, amandelen en donkere bladgroene groenten.
Als je een melkallergie heeft, moet je grondig de etiketten lezen en voedingsmiddelen vermijden die zuivel bevatten, inclusief de ingrediënten caseïne, wei, lactulose, lactalbumine en ghee. Voor baby’s die borstvoeding krijgen is het belangrijk dat de mama ook een aangepast dieet volgt en deze ingrediënten zo veel mogelijk vermijdt. Ook voor flesvoeding moet je hier rekening mee houden. Lees zeker ook deze post waarin we je vast enkele alternatieven meegeven voor klassieke flesvoeding.
Als je zelf of je kind symptomen vertonen die te wijten kunnen zijn aan melkallergie of lactose-intolerantie, neem dan contact op met je arts. Hij of zij kan een diagnose stellen van het probleem en je adviseren over hoe je zuivel het beste kunt vermijden terwijl je toch een gebalanceerde voeding behoudt. Dit is en blijft belangrijk, hoe jong of oud je ook bent. Maar hopelijk kan je met bovenstaande informatie zelf al een beetje het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkeiwitallergie herkennen.