Wat is een koemelkeiwitallergie?

Koemelkeiwitallergie is alvast een moeilijk woord voor één van de vele voedselallergieën die er bestaan. Er bestaan grosso modo twee types: immunoglobuline-E (IgE-)-gemedieerd (type 1) of niet-IgE-gemedieerd (type 4).

Bij beide vormen kan je kindje problemen hebben met de huid, het maag-darmstelsel, de luchtwegen en (uitzonderlijk) het hart- en vaatstelsel.

is koemelkeiwitallergie hetzelfde als lactose intolerantie?

Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie twee verschillende dingen zijn. Lactose-intolerantie hangt samen met het enzym lactase dat leeft in onze darmen. Dit enzym is nodig om de melksuikers (lactose) die in onze voeding zit af te breken.

Het is mogelijk dat kinderen na een buikgriep soms tijdelijk lactose-intolerant worden, omdat het enzym dan niet meer zo goed functioneert als voorheen. Gelukkig hoef je je hier geen zorgen over te maken en kan je door tijdelijk over te schakelen naar lactosevrije voeding gedurende een paar weken om zo stap voor stap nadien opnieuw koemelk weer in te voeren.

Lactose-intolerantie kan worden aangetoond door gedurende vier weken alles waarin lactose zit te vermijden (toegegeven, niet evident) en te kijken of de symptomen (buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel) verdwijnen. Een alternatief is een waterstofademtest die de diagnose kan bevestigen.

Hoe krijg je een koemelkeiwitallergie?

Als één van de ouders, broers of zussen aanleg hebben voor of aantoonbare tekenen vertonen van allergieën dan is er een relatief grote kant dat een nieuwe baby in het gezin ook allergisch zal reageren. Kind & Gezin raadt in deze gevallen aan om preventief tegen koemelkeiwitallergie te werken tijdens de eerste maanden na geboorte van de baby.

  • Probeer tijdens de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven op verzoek. Dit geeft in vele gevallen al een goede bescherming tegen koemelkeiwitallergie. De mama hoeft hier niet meteen al preventief alle koemelkproducten te vermijden tijdens de dagdagelijkse gang van zaken.
  • Omdat borstvoeding nu éénmaal niet voor iedereen mogelijk is, kan je dokter een hypo-allergene zuigelingenvoeding voorschrijven. Dit is een vorm van flessenvoeding op basis van koemelk waarbij de eiwitten al deels afgebroken zijn en het allergeen effect van de koemelk sterk verminderd. Hierdoor is de kans op een allergische reactie van je kindje ook kleiner.

Het gebruik van paarden- of geitenmelk kan in principe geen koemelkeiwitallergie voorkomen of behandelen. Wel is het steeds opletten voor de kans op kruisallergie. Dit betekent dat je kindje ook allergisch zal reageren op de melkeiwitten in paarden- of geitenmelk. Belangrijk om te weten is paardenmelk en geitenmelk een andere samenstelling hebben en daarom niet geschikt zijn voor baby’s.

Symptomen van koemelkeiwitallergie

Er is een breed spectrum aan klachten bij dit type allergie en vaak gaat het zelfs om een combinatie van verschillende klachten. Daarbovenop kan elk kind verschillend reageren:

  • maag-darmproblemen: diarree, braken, oprispingen, kolieken, verminderde eetlust, slecht groeien, enz.
  • huidreactie: huiduitslag, eczeem , enz.
  • luchtwegproblemen: hoesten, benauwdheid, enz.

Diagnose

Er is in principe maar één manier om de diagnose te stellen bij koemelkeiwitallergie. Enkel door het weglaten van koemelkeiwitten en opnieuw invoeren van deze producten kan je nagaan of er sprake is van een allergie. Het grote nadeel is dat dit natuurlijk een trial & error proces is en niet preventief.

Gelukkig is het wel zo dat de meeste baby’s met koemelkeiwitallergie na enkele jaren hier uitgroeien en wel koemelk kunnen verdragen in al dan niet beperkte mate.

Wat te doen bij borstvoeding?

Vaak komt een koemelkallergie boven water als je kindje tijdens of na de borstvoeding last krijgt van krampen, braken, ontlastingproblemen, groeivertraging, eczeem, … Hier bestaat dan de kans dat dit een reactie is op de koemelkeiwitten uit de dagdagelijkse voeding van de moeder. Deze worden dan tijdens de borstvoeding en via de moedermelk doorgegeven aan je kindje. Ook hier is de enige manier om dit te testen dat je als mama gedurende 3 weken probeert om alle koemelk en koemelkproducten te vermijden.

Omdat koemelk vaak wordt gezien als een voedingsbron die rijk is aan calcium vul je bij het vermijden van koemelk de voeding best aan met calciumverrijkte (soja)producten of calciumtabletten.

Als blijkt dat je baby minder last heeft tijdens de periode waarin er geen melkproducten worden gebruikt, dan is de kans reëel dat het om een koemelkeiwitallergie gaat.

Er is geen manier om te bepalen hoe lang het duurt voordat je als mama opnieuw zelf koemelkproducten mag gebruiken. Dit varieert van mama tot mama en kan erg uitéénlopend zijn. Het geleidelijk aan terug introduceren van koemelkeiwitten in je eigen voeding als mama zal snel duidelijk maken of de baby opnieuw last krijgt, of niet.

Als alle tekenen aantonen dat het wel degelijk om een koemelkeiwitallergie kan gaan, dan is het zeker aan te raden om een diëtist te consulteren die ervaring heeft met voedingsallergieën en -intoleranties. Deze kunnen je dan een overzicht geven van welke voedingsmiddelen toegelaten en en welke je liever zal vermijden. Belangrijk hierbij is ook dat zij je ook kunnen zeggen of je extra voedingssupplementen nodig hebt zodat je als mama geen tekorten opbouwt.

Lees zeker ook onze post Koemelkeiwitallergie: Veelgestelde vragen

Dit bericht heeft 2 reacties

Reacties zijn gesloten.